Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Άρτουρ Σοπενχάουερ - Για τη Δυστυχία του Κόσμου

Συγγραφέας: Αrthur Schopenhauer

Tίτλος: Για τη Δυστυχία του Κόσμου

Κατηγορία: Φιλοσοφία

Σελίδες: 187

Εκδόσεις: Πατάκη (2012)


 Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ ήταν ένας αντισυμβατικός φιλόσοφος. Γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και πέθανε το 1860, σε ηλικία 72 ετών. Βασική του θεωρία ήταν "ο κόσμος ως βούληση", φράση από την οποία επηρεάστηκε ο Νίτσε για να διαμορφώσει τη δική του "η βούληση για δύναμη".

 Στο έργο αυτό, ο Σοπενχάουερ μας θέτει θεμελιακά ερωτήματα, όπως: Ποιος ο λόγος να υπάρχουμε; Τι είναι η ζωή; Ποιες είναι μεγαλύτερες αιτίες της ανθρώπινης δυστυχίας; Γιατί η ζωή μας είναι γεμάτη δυστυχία; Πως πρέπει να ζούμε; και πολλά άλλα.

 Η βάση, όπου στηρίζεται το βιβλίο σχετίζεται με τη ματαιότητα της ύπαρξης. Πολλοί, εδώ, τον χαρακτηρίζουν απαισιόδοξο. Προσωπικά, σφάλλουν. Για έναν άνθρωπο που δεν πίστευε στη μετά θάνατον ζωή, σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να ζει. Δεν υποστήριζε την αυτοκτονία ως φυσικό επακόλουθο. Αντιθέτως μάλιστα, επικροτούσε την αλληλεγγύη και την ευσπλαχνία, επηρεασμένος από το βουδισμό και τις ανατολικές θρησκείες.

 Παρακάτω, αφιερώνει ένα κεφάλαιο για τις γυναίκες, ενώ τα υπόλοιπα δύο επικεντρώνονται στη σημασία του στοχασμού, στα βιβλία και στη συγγραφή.

 Ένα βιβλίο που μας εξοικειώνει με την ιδέα του θανάτου και μας βοηθά στο να μην το φοβόμαστε. Εξάλλου, όλοι μας προσπαθούμε να μην τον σκεφτόμαστε, αλλά ο καθένας μας θα πρέπει να διαβεί το κατώφλι του. Και μάλιστα μόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου