Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Βίλχελμ Ράιχ - Άκου Ανθρωπάκο


Συγγραφέας: Wilhelm Reich

Τίτλος: Listen Little Mann

Κατηγορία: Κοινωνιολογία

Σελίδες: 138

Εκδόσεις: Γνώση (2012)

 Ο Βίλχελμ Ράιχ ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Φρόυντ και πέθανε στις ομοσπονδιακές φυλακές των Η.Π.Α., σαν σύγχρονος Σωκράτης. Ο συγγραφέας έγραψε το 1948 το Άκου Ανθρωπάκο, με το οποίο καταφέρεται εναντίον της εξάπλωσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων ανά την υφήλιο.

 Αυτό που ανησυχούσε περισσότερο το συγγραφέα ήταν η τυφλή υπακοή των ανθρώπων είτε στο Φασισμό είτε στον Κομμουνισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι είναι εξαθλιωμένοι, νιώθουν περήφανοι για τον πολιτισμό τους και υποτιμούν τους υπόλοιπους.

 Το βιβλίο αυτό αποτελεί το καλύτερο εγχειρίδιο για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την προσκόλληση των ανθρώπων σε ιδεώδη που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυταπάτες. Το μικρό του μέγεθος, αλλά και τα πολλά παραστατικά του σκίτσα το κάνουν πιο προσιτό και ευχάριστο στην ανάγνωση.

 Παρακάτω, ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα:

 "Σε ονομάζουν "ανθρωπάκο", "χυδαίο άνθρωπο", "κοινό άνθρωπο". Λένε ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, στην "Εποχή του Κοινού Ανθρώπου". Δεν το λες εσύ αυτό, ανθρωπάκο. Το λένε εκείνοι, οι αντιπρόεδροι των μεγάλων εθνών, οι αυτόκλητοι ηγέτες της εργατιάς, τα γεμάτα ενοχές παιδιά των αστών, οι πολιτικοί και οι φιλόσοφοι. Σου τάζουν το μέλλον, αλλά δε νοιάζονται καθόλου για το παρελθόν σου.
 Επιτρέπεις στους ισχυρούς να εξουσιάζουν "για το καλό του ανθρωπάκου". Εσύ ο ίδιος όμως μένεις σιωπηλός. Δίνεις στους ισχυρούς και ανίσχυρους αλλά υστερόβουλους ανθρώπους το δικαίωμα να σε εκπροσωπούν, για να ανακαλύψεις κατόπιν εορτής ότι σε έχουν πιάσει κορόιδο".

του Θοδωρή Μπόνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου